Snusrecept

Län: Stockholm

I museets arkiv finns många snusrecept. Alla snusfabrikörer med självaktning hade sitt eget och höll det också hemligt. Dessa unika dokument berättar inte bara om vad snuset innehöll, utan är en dokumentation över tobaksindustrin, från odling av tobak till färdig produkt. En stor del av vår industrihistoria finns representerade i dessa handskrivna dokument. Några ateckningar av A.W. Linderberg, som var verkmästare vid den Sundinska fabriken i Västerås, grundad 1817 och noteringar av C.I Rising beskriver hur det kunde gå till att framställa snus. Processen var rätt enkel. Tobaken skulle skäras, malas, siktas, beredas och sedan svettas och smaksättas. Snustillverkning enligt recept från 1840: Malning Först sönderdelas tobaken i en krossmaskin och mals sedan i en vanlig kvarn. Snusmjölet går därefter igenom en roterande rullsikt och siktas olika fint. Det finsiktade mjölet samlas upp i säckar. Beredning Mjölblandningarna vägs upp och breds jämt ut på ett bord med höga kanter. Nu hälls en blandning av 45 kannor kokhett vatten, 8 kannor färg och 6 kannor vitt salt över blandningen. Det fuktade mjölet bearbetas med en flat bräda av aspträ. Blandningen sållas och packas hårt i en låda av furuträ med löst lock. Svettning Lådan sätts in i svettrummet med väggar, golv och tak av sten. Rummet värms upp av två starka kakelugnar i vilka eldas björkved. Blandningen ska nu stå och svettas i 70 grader. Efter sju dygn tas lådorna ut och det varma innehållet töms på beredningsbordet, sållas och får svalna till nästa morgon. Smaksättning Dagen efter rörs en blandning av pottaska, salmiac och alun i snuset. Slutligen tillsätts ytterligare en blandning av socker, cederolja, bergamott, ingefära samt två buteljer stark arrak och två buteljer ungt franskt vin. Sedan packas snuset i fjärdingar.