Broderi från medeltida korkåpa

Län: Norrbottens län

Broderiet kommer från en försvunnen korkåpa och är utförda i silke och guld på lärft. Tre avklippta figurer ur bräm, 15 cm breda, har fogats samman. Motivet är de tre helgonen Sankta Dorotea, Sankt Filippus och Sankt Andreas. Det är ett Nederländskt arbete från 1400-talets senare del. Bredd 45 cm höjd 41 cm.

År 1909 lämnade hemmansägaren Johannes Johansson Näsberg i Rutvik broderiet till kyrkoherde Albert Nordberg som 1954 överlämnade det till kyrkan.
Korkåpan finns beskriven och upptagen i inventarieförteckning 1585-1777; av röd sammet med broderat bräm, försedd ”medh Kors Techn wäl utarbetatt”, dvs sannolikt en korsfästelsescen på ryggskölden, hängande kristall ”af ett hönsägz stoorlek” med silverfattning och hängande löv av silver.
I de senare förteckningarna anges kåpan vara söndrig och ha förfallit, kristallen sprucken och silverinfattningen och ziraterna använda 1769 till pålödning av en vinkanna. De hela sammetsbitarna användes 1775 till en bokdyna till altaret.
Då man inte vet vad som hänt med resten av korkåpan kan förhoppningsvis ytterligare delar av broderiet finnas i behåll.

För närvarande är broderiet monterat bakom glas och ram. För att kunna visa denna textilskatt för allmänheten krävs en ur klimat och stöldaspekt säker förvaring, en monter.

DSC00808b.jpg DSC00810b.jpg