Sveriges första Pirate Bay-server

Län: Östergötland

Material: Plåt, plast, koppartråd, med mera.
Ålder: Från 2004
Ursprung: Datorns delar är sannolikt tillverkade i flera länder, så som Taiwan och Japan.
Tillverkningsort: Datorn är monterad i Sverige.
Upphovsman: Gottfrid Svartholm Warg
Inlämnare: Marcin de Kaminski
Föremålet kommer från: Stockholm

Stockholm, år 2004. I Gottfrid Svartholm Wargs föräldrahem surrar denna till synes oansenliga dator dygnet runt. Med speciell mjukvara och en helt vanlig bredbandsuppkoppling utgör maskinen starten för ett av de mest älskade, hatade och omdebatterade fenomenen i modern tid, fildelningssajten The Pirate Bay.

The Pirate Bay har på mindre än tio år blivit ett samtidshistoriskt fenomen, tack vare dess framträdande roll i fildelningsdebatten. Diskussionerna som har sprungit ur denna enkla serverdator behandlar tunga ämnen som yttrandefrihet, global demokrati och givetvis upphovsrättens vara eller icke vara. Stödgrupper och politiska partier har samlats kring The Pirate Bay's numera kända fana för att ta strid med antipirater och upphovsrättens företrädare. Tillsammans står de alla mitt i en kulturrevolution. En revolution som började med en mörkgrå plåtburk under en säng.

Bevarandet av denna artefakt för framtida generationer är av yttersta vikt. IT-samhällets snabba utveckling ger sällan tid till reflektion kring samtida föremåls kulturella värde, vilket gör att många viktiga steg i vår utveckling till ett globalt kommunikationssamhälle redan har gått förlorade.

tpb-server.jpg tpb-server-processor.jpg tpb-server_closed.jpg